top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıBT İzmir

Engelleri engellemeden yaşanabilir bir dünya

Güncelleme tarihi: 25 Şub 2020

















Hepimiz, bir yeryüzü parçasında, bir mekân içinde yaşamaktadır. Çevremizin bize zahmet çektirmeyecek fiziksel şartları taşımasını isteyip, barındığımız, yaşadığımız mekânları kendi rahat edeceğimiz şekle dönüştürme gayreti içerisinde olmamız en temel insani eylemlerindendir. Hepimiz çevremizi düzenler ve inşa edilmiş en mükemmel biçimde, refah seviyesine ulaşmayı hedefleriz. İnşa edilmiş yeni alan özellikle aynı mekânı birlikte paylaştığımız ya da hayatını yalnız idame ettiriyor olan engelliler için bizlerden çok daha önemlidir. Olumsuz şartlar, engellilerin hayata ve topluma katılmalarını önleyebilir.


Evinden çıkıp, toplum hayatına katılmaya, üretken olmaya hazırlanan hiç bir insan için, şehirsel çevre engelleyici olmamalıdır. Bazı alanlar, engelliler için çok kısıtlayıcıdır. Ev içerisinde bile ulaşmak istediği noktaya giderken var olan fiziksel kısıtlılığın haricindeki diğer engeller engellileri toplum dışına iter. Engelli olarak nitelenen bireylerin toplumun ayrı bir kesimi olarak nitelemek yerine, bütünleşmiş bir parçası olarak algılayabilmek ve mekânlarda da buna olanak sağlayabilmek üzere fiziksel çevreyi düzenlemek gerekir.




Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, konuya yaklaşımda getirilen çözüm ve uygulamalarda, önemli farklılıklar olmadığı görülmektedir. Gelişmişlik düzeyi arttıkça, engellilere ilişkin iyileştirmenin, tüm toplum için iyileştirme anlamına geldiğinin bilincine varılmıştır. Engelsiz fiziksel çevreler oluşturmayı sağlayabilmek için dünyada birçok ülkede hazırlanmış yasal düzenlemeler ve tasarım rehberleri bulunmaktadır.


Öncelikle düzenlenecek alan doğru mimari çözüm ortağına, engele uygun şekilde istenen kişisel özelliklerle tasvir edilmelidir. Bu anlamda mimari düzende geliştirilen yenilikler normal ev düzenine adapte edilerek, evde yaşayan diğer bireylerin de düzenini bozmayacak şekilde tasarlanmalı ve çok da göze batmamalıdır. Fiziksel düzenlemeler müstakil evlerde daha kolay olsa da apartman katlarında çok kullanışlı ve kolaydır. Fiziksel düzenlemelerde en çok dikkat edilen kriterler ise şunlardır, ev içi rampaları, kapı genişlikleri, kapıların açılış yönleri, tuvaletler ve banyo, yatak ile duvar aralıkları, merdiven korkulukları, ev içi asansörler ve görme engelliler için yapılan ses sistemleri.


Engelli olarak nitelendirilen bütün bireylerin toplumda bizlerden ayrı tutulması gerektiği ve bizlerin de birer engelli adayı olduğumuz konusu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Yatılı bakıcı ile alacağınız destek ile birlikte evinizde gerekli düzenlemeler ile bu bariyerleri aşabilirsiniz.

91 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page